Gusinjsko turbe - čuvar duhovnih tajni Gusinja


Duhovno nasljeđe Prokletija i neposrednog okruženja 

Gusinjsko turbe - čuvar duhovnih tajni Gusinja

B. Redžepagić (NP Prokletije) 

  

Turbeta su podizana i građena gazijama, šehidima, uglednim, učenim i izuzetno pobožnim ljudima - onima koje je narod smatrao evlijama (Bogougodnicima, Bogu bliskima). 

U Gusinju se nalazi jedno turbe, u dvorištu kuće porodice Šaljanin. Prema pričama starih Gusinjana ovo turbe je imalo poseban značaj. Obilaženo je redovno, posebno za vrijeme važnih vjerskih datuma. Stariji pamte svijeće upaljene u turbetu, ibrik ili kofu u kojima je uvijek bila svježa voda, jer se vjerovalo da onaj koji tu leži uzima abdest. Dokaz za to je bio prazan ibrik koji je zatican ujutru a koji bi prethodno veče napunili. 
Za ovo turbe vezuju se mnoge nadnaravne priče - koje se mogu čuti od starijih Gusinjana.
No, vrijeme je učinilo svoje, javio se nemar novih generacija, koje danas prolaze pored turbeta ne znajući da uopšte i postoji. A mimo duhovne vrijednosti, turbeta su i vrijedni spomenici kulture.

Ime onog koji leži u turbetu je nepoznato. Ne zna se ni kada je, ni ko je turbe sagradio. Velikom broju ljudi je i samo postojanje turbeta u Gusinju nepoznato. 
Bogougodnik je izabrao da ode u skrivenost.
Otkriće sebe i tajnu svoju onome ko otvorenog duhovnog oka mu dođe.

Onima koji posjećuju Prokletije: Obiđite turbe u Gusinju, neka vam kroz surove Prokletije ovaj Bogougodnik saputnik bude... 

                    


Comments

Popular posts from this blog

Praistorijski crteži na Prokletijama

"Svatovsko groblje" na Vezirovoj bradi - nijemi pripovjedač